KUNST & CULTUUR 3-DAAGSE

De uitbraak van Corona en de daaruit voortvloeiende beperkingen heeft diepe sporen achter gelaten in de kunst en cultuur binnen de gemeente Achtkarspelen. Sinds maart 2020 staan alle publieksactiviteiten op het gebied van kunst en cultuur niet alleen in Achtkarspelen, maar ook daarbuiten, nagenoeg stil.

Die verstilling is dit jaar het thema van de Kunst & Cultuur 3-daagse. Want Kunst en Cultuur bieden bij uitstek de middelen om na te denken, te reflecteren en onszelf in de spiegel aan te kijken. De stilte stopte ook de race naar meer. De stilte stuurde ons ook naar de natuur en de stilte gaf ons tijd om stil te staan.

Gedwongen door regelgeving hebben kunstenaars al meer dan een jaar hun ateliers moeten sluiten. De gevolgen ervan zijn groot. Voor velen betekenden de regels ook dat de afzet onder druk is komen te staan en daarmee een groot deel van de inkomsten. De toeslagen regelingen van de overheid bleek in veel gevallen niet te gelden of ontoereikend te zijn voor de kunst- en cultuursector.

Met een versoepeling van de coronaregels in het tweede halfjaar van 2021 in zicht heeft de Keunstkrite in samenwerking met de kunst- en cultuurdragers in Achtkarspelen nieuwe plannen ontwikkeld. Het bestuur verwacht met deze plannen op een definitieve herstart van haar activiteiten. Ze wil zich met volle energie inzetten voor de kunstpromotie en beleving. Kunst is voor veel mensen een bron van ontspanning, zingeving en verbinding. Na een lange periode van gedwongen gemis wil de Keunstkrite daar waar mogelijk in het tweede halfjaar van 2021 hier opnieuw haar rol in spelen. Vernieuwing van de eerdere kunstweek met een onderscheidend karakter spelen in de plannen voor 2021 een rol.

Daarnaast is de Keunstkrite is ook blijvend op zoek naar innovatie en alternatieve manieren van kunstbeleving. Deze beide factoren komen dit jaar samen. Al langere tijd zijn er nieuwe middelen beschikbaar die het mogelijk maken om de traditionele vormen van kunstbeleving en verbinding op een andere wijze plaats te laten vinden. Wij denken met name aan het gebruik van internet en audiovisuele middelen. De Keunstkrite heeft al enige ervaring, er word steeds meer gebruik van internet, Facebook, Instagram en andere nieuwe vormen communicatie. In 2021 wil de Keunstkrite een forse stap maken in het verder ontwikkelen van die nieuwe beleving van kunst en cultuur.

Het jaar 2021 wil de Keunstkrite gebruiken om naast de activiteiten die een gebruikelijke opzet hebben, op zoek te gaan een nieuwe wijze van contact en presentatie. Met name de opening en het Jan Ritskes Poëzie-event lenen zich voor dit experiment. De Keunstkrite hoopt dat op deze manier Corona een minder bepalende factor hoeft te zijn in haar planning en de uitvoering. Het kan ook een kennismaking vormen met een nieuwe dimensie in de kunstbeleving en contact. Wij gaan deze nieuwe uitdaging graag aan om vernieuwend, reflecterend en spiegelend onze samenleving te laten leren van onze fouten en gebreken en alle nieuwe wegen te vieren die deze pandemie ook heeft opgeleverd.