EXPOSITIE HENNIE DIJK-STEL

Sinds 1 april is er na een jaar weer een nieuwe expositie te zien in het Gemeentehuis in Buitenpost. Ditmaal van Hennie Dijk-Stel, onderstaand een interview over haar en haar bijzondere werk! Looptijd expositie: 1 april – 22 juni 2021 in het Gemeentehuis Achtkarspelen, Stationstraat 18, 9285 NH, BuitenpostDe expositie is momenteel helaas niet te bezoeken i.v.m de corona maatregelen. Meer info: www.artuin.nl

Dat Hennie niet ver hoeft te gaan om inspiratie op te doen voor haar botanische schilderijen is duidelijk als ik de prachtige tuin bij haar boerderij in Oudwoude zie. Een monumentaal huis, prachtig verbouwd. Waar de ‘originele elementen’ zoals dat altijd zo fraai in op Funda getoonde oude huizen wordt beschreven je als het ware in de ogen steken. Aangevreten balk partijen die daar al jaren staan te dromen en zelfs de indeling doet aan de warme dampende koeienlijven denken die generaties lang deze boerderij bevolkten.

We zitten in de tuin in een prieeltje te genieten van de vroege lentezon. De enorme tuin met diverse deeltuinen en een forse vijver, die door Goos haar man samen met haar wordt onderhouden, biedt geometrische perspectieven waarin ze zich beide kunnen uitleven. Dat het schilderen van tuinen een grote passie voor haar is blijkt ook uit de opdrachten die ze daarvoor krijgt. Maar het meest onder de indruk ben ik nog van haar vlotte houtskooltekeningen, die ze op oud en dun papier heeft geschetst. Zo kwetsbaar is dat materiaal dat ze uiteindelijk de afbeeldingen van de tuinmannen, manshoge tekeningen, op vinyl heeft laten printen, want zelfs voor het ophangen laat staan het vervoeren en tentoonstellen is het materiaal te kwetsbaar. Zowel het papier als het door haar zelf gedolven houtskool waarmee getekend is zouden het niet lang overleven. Niet alleen bloemen, planten en tuinen zijn voor haar onderwerp van haar kunst maar ook de dagelijkse dingen en handelingen, Ook de eenvoudige schetsen van bloemen en dieren hebben een bijzondere krachtige uitstraling.

Hennie tekent al een leven lang en heeft de docentenopleiding tekenen en textiele werkvormen reeds in 1974 afgemaakt. Ze is 42 jaar werkzaam geweest als docent op middelbare scholen. Naast haar opleiding heeft ze zelf op de kunstacademie Minerva in Groningen verscheidene cursussen gevolgd. Daarnaast volgt ze regelmatig masterclasses om haar scala aan technieken uit te breiden.

Voor de derde keer gaat Hennie exposeren in het gemeentehuis van Achtkarspelen in Buitenpost. Het thema is dit keer Verstilling. In 1997 was de eerste keer. Maar voor haar was de expositie van 2013 in het gemeentehuis juist heel bijzonder. Het verhaal over die expositie laat haar ogen zelfs acht jaar later nog schitteren. In samenwerking met de leerlingen van de examenklas van de Theoretische Leerweg van het Lauwers College, die een profielwerkstuk moesten maken, is dit evenement georganiseerd. Met als thema ‘Onderweg’.

Verstilling is in het werk van Hennie volop aanwezig maar toch gaat ze bij deze nieuwe tentoonstelling ook op pad en gaat ze langs de randen van de gemeente om schetsen te maken van dingen die haar, met name in de ontluikende natuur, opvallen. Zo zal de expositie naast het bestaande werk langzamerhand uitgroeien en bewegen. Uiteindelijk wil Hennie dan als de tentoonstelling is afgelopen van die schetsen een klein boekje samenstellen gelardeerd met gedichten.

De tentoonstelling in het gemeentehuis loopt van 1 april tot 22 juni. Natuurlijk is massaal bezoek niet mogelijk maar het verstilde van haar werk vraagt ook met zijn contemplatieve sfeer om aandachtige en een niet verstoorde beschouwing. Daar biedt deze corona tijd volop de mogelijkheid voor. Maar een noodzakelijk bezoek aan het gemeentehuis zou u ook de kans moeten bieden om van haar werk te genieten. Haar werk is momenteel ook te zien in Espel in de Stekkentuin en ook hangt er één werk bij Pictura in Groningen waar 175 kunstenaars allemaal één werk mogen tonen. Hennie geeft zelf ook les op de Kunstacademie in Leeuwarden. Helaas voor haar en haar leerlingen zijn deze lessen tijdelijk stopgezet.

Kortom op zoek naar “Verstilling” is het de moeite waard om een afspraak te maken en van haar werk te genieten.

Geschreven door Frits Bouwens (Stichting Keunstkrite)