NIEUWS

Op woensdag 8 januari werd er in het gemeentehuis van Achtkarspelen een bijzonder fraaie expositie geopend. Fotograaf en vormgeefster Mascha de Lange uit Kootstertille brengt met haar stillevens een “Ode aan het Leven”. Publiek is van harte welkom bij de opening om 16 uur in het gemeentehuis.

Mascha de Lange (1967) is van jongs af aan gefascineerd door de wereld om haar heen; de natuur en dieren zijn daarin de grootste inspiratiebron. Ze raakte met name geboeid door details, kleuren, vormen en structuren. Fotografie werd voor haar hét medium om beelden vorm te geven en vast te leggen. De Lange studeerde Modevormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten Minerva in Groningen (1989-1994) en volgde daarna verschillende opleidingen in alle facetten van de fotografie.

Ze werkt graag aan langdurige projecten rondom een bepaald thema en fotografeert daarbij het liefst in de studio, zodat ze het licht en de sfeer geheel naar haar hand kan zetten. Foto’s van Mascha de Lange worden regelmatig geëxposeerd, gepubliceerd en verkocht in een beperkte oplage.

Over het project “Ode aan het Leven”vertelt ze het volgende: “Het gaat over verstilde schoonheid. De stillevens van de dode dieren is voor mij een tegenreactie op de snelle tijd waarin we leven. Elk dood dier is een symbool van tijd die wegglijd zonder dat we daar grip op hebben. Met deze foto serie zet ik de tijd stil en geef hiermee een ode aan hun leven. Ik vind het respectvoller om ze op te pakken, te fotograferen en ze daarna te begraven, dan ze te laten liggen tot ze vervolgens veranderen in een zwarte vlek alsof ze nooit hebben bestaan. De beelden roepen een emotie op met een voor een ieder een eigen betekenis. De toevoegingen aan het dieren reflecteren naar hun leven.

Alle dieren in mijn foto’s heb ik dood gevonden of gekregen. Deze dieren waren aangereden, tegen een raam gevlogen of zijn het slachtoffer geworden van een roofdier. Het is de schoonheid van de natuur die mij in alle facetten blijft inspireren zowel levend als dood.” Meer informatie over Mascha de Lange en haar werk op http://www.inspirationofpets.nl

De expositie was te zien t/m 3 april 2020.